Ana Menü
Hızlı ve Etkin Okuma Çocuklarımıza Okumayı Sevdirelim Çocuk Kitapla Nasıl Buluşturulur ? Okurken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Evdeki Kitap Sayısı Çocukların Başarısını Belirliyor! Kitap seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar Çocuk Kitapla Nasıl Buluşturulur? Çocuğum Kitap Okusun İstiyorum
Ziyaretçi Defteri

Kütüphane Haftası

T.C.

DENİZLİ VALİLİĞİ

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

 

KÜTÜPHANE HAFTASI İLE İLGİLİ BASIN BÜLTENİ

 

Bilindiği gibi ülkemizde, her yıl Mart ayının son pazartesi günü başlayan hafta Kütüphane Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu yılda 30 Mart - 5 Nisan tarihleri arasında 45. Kütüphane Haftası kutlanacaktır. Hafta boyunca ülkemizde olduğu gibi ilimizde de çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. 

 

Okumak, doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. İnsanlar, sahip oldukları bilgilerin % 60’ını okuyarak edinmektedir. Gelişmiş ülke toplumları, günümüzde daha fazla okuma alışkanlığına sahip olmanın sağladığı avantajları her alanda yaşamaktadırlar. Geri kalmış toplumların karşılaştıkları sorunların birçoğunun kaynağında ise eğitimsizlik yer almaktadır. Bu toplumlarda kişiler, okuyarak geçirebilecekleri zamanları çoğunlukla yararsız uğraşılarla geçirmektedirler. Oysa okuma alışkanlığı öncelikle kişilerin kendisi için edinilmesi mutlaka gereken bir alışkanlıktır.

 

Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’na göre okuma alışkanlığında Türkiye, Malezya ve Libya gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86’ncı sırada yer alıyor.

 

Kitap sevgisini en çok televizyon ve internet kullanımı ve bağımlılığı engelliyor. Yapılan istatistiklere göre Türk halkı günde ortalama 5 saat TV seyrediyor, kitap okumaya ise yılda yalnızca 6 saat vakit ayırıyor. Kitap sevgisi ve kitap okuma alışkanlığında ne kadar geride olduğumuz aşikardır.

 

Avrupa Birliğiülkelerinde bir kişinin yıllık kitap harcaması 500 dolarken Türkiye’de bu rakam 2 dolar düzeyinde seyrediyor.

 

Toplam nüfusu yalnızca 7 milyon olan Azerbaycan’da bir kitap ortalama 100 bin tiraj ile basılırken, 71 milyon nüfusa sahip Türkiye’de bu rakam 2 bin ila 3 bin arasında kalıyor. Türkiye’de yılda sadece 23 milyon adet kitap basılıyor. Japonya’da bu rakam 4 milyar 200 milyon.

 

İngiltere’deki günlük bir gazete Türkiye’deki bütün gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor. Türkiye’deki gazete okurlarının % 85’i yalnızca spor ve magazin sayfalarını takip ediyor.

 

Kişi başına düşen kitap sayısı, Japonya’da 25, İsviçre’de 10, Fransa’da 7, Türkiye’de ise 5 kişiye 1 kitaptır.

 

 

TÜRKİYE KÜTÜPHANE VERİLERİ

Denizli Geneli (2008)

Türkiye Geneli (2007)

KÜTÜPHANE SAYISI

31

1.432

KİTAP SAYISI

282.520

13.198.814

KULLANICI (OKUYUCU) SAYISI

504.063

20.228.517

KAYITLI ÜYE SAYISI

16.343

493.596

ÖDÜNÇ VERİLEN KİTAP SAYISI

130.665

4.401.617

GEZİCİ KÜTÜPHANESAYISI

1

59

GEZ. KÜTÜP. HİZMET ALANI SAYISI

26 (8 köy 18 mah/792 kez)

763

GEZ. KÜTÜP. KİTAP SAYISI

3.634

119.761

GEZ. KÜTÜP. KULLANICI SAYISI

2.743

238.708

 

 

Bir araştırmaya göre, Türkiye ve yakın nüfusa sahip AB üyesi ülkelerin verilerine göre Almanya’da 11 bin 332, Fransa’da 4 bin 8, İspanya’da 5 bin 209, Türkiye’de ise sadece 1.432 kütüphane bulunmakta. Bunlardan sadece 400 tanesi uluslar arası kütüphane standartlarını taşımaktadır. Ülkemizdeki Kütüphanelerde 13 milyon 198 bin 814 kitap mevcuttur.

 

Ülkemizde 400 bin kahvehane bulunuyor, Denizli’de merkez ilçede ise yaklaşık 600 civarında olup, bu kahvehanelerin her birinde okuma köşesi bulunması zorunlu, ancak okuma köşeleri bile kitap okuma alışkanlığının artmasını sağlayamıyor.

 

Ulu Önder Atatürk, hedef olarak ülkemizi müreffeh medeniyetler seviyesine çıkarmamız gerektiğini, bunun yolunun çok çalışmak ve çok okumaktan geçtiğini bilhassa geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin bu ülküyü benimsemelerini belirtmiş ve hatta mevcut olan muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkılarak dünyada ekonomik, politik ve kültürel hayatta lider ve söz sahibi olunması gerektiğini söylemiştir.

 

Yaşadığımız yüzyıl bilgi ve ilerleme çağıdır ve kitaplar da bilime giden yoldur. Kitap, dergi gazete gibi yayın organları bilgimizi artırır, bizi dünyadaki gelişmelerden, değişmelerden haberdar eder. Kitaplıklar, kütüphaneler kitapların bir arada bulunduğu yerlerdir. Bulunduğumuz yerdeki kütüphanelerden yararlanalım. Atatürk’ün belirtmiş olduğu hedefe ancak araştırarak, okuyarak ve çok çalışarak ulaşabiliriz.

 

 

                                                                                              Mehmet KORKMAZ

                                                                                   Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürü

 

 

 



Üye Girişi
Foto Galeri
Anket
Çocuklarınıza Okuma Alışkanlığı Kazandırmak İçin Neler Yapıyorsunuz?

E-Bülten
Sayac



İstatistikler Yükleniyor ..!

YukariCik